Temporomandibular Eklem Bozukluğu Nedir?
Temporomandibular eklem bozukluğu (TMD) günümüzde tahminen diş hekimliğindeki en tartışmalı konudur. Bunun sebebi doktor ve diş hekimlerinin bozukluğun sebebini ve tedavisini üzerine bir çok fikir olmasıdır.
Tartışmalarla çevrili olsa bile TMD çok yaygın bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip kişilerin çoğunluğu 20 ve 40 yaşları arası kadınlardır.
TMD’den muzdarip insanlar için iyi haber, belirtilerin uzun süreli ve ciddi bir hastalığa yol açmadığıdır. Nitekim birçok insan tedaviyle veya tedavisiz iyileşmektedir. Ama çoğu insan uzun yıllar süren ağrı ve rahatsızlık çekmişlerdir.
TMD sadece tek bir problem değildir. Temporomandibular eklem veya TME diye de adlandırılan çene eklemini etkileyen bazı problemlerin toplamıdır.
TME bir top ve yuvası gibidir. Ağzınızı açtığınızda top veya diğer adıyla kondil çene yuvasından çıkar. Ağzınızı kapadığınızda ise yerine geri oturur. Top ve yuvası arasında sürtünmeyi engelleyen ve çiğneme sırasında oluşan şoku emen yumuşak bir disk bulunur.
Bunların hepsini ise kafatasının üstünden alt çeneye kadar uzanan kaslar birarada tutar. TME’den genelde etkilenen ise çenenin kapanmasını sağlayan kaslardır.
Çene eklemi ağzınızı açıp kapamayı ve çenenizi sağa sola hareket ettirebilmenizi sağlar. Sonuç olarak konuşabilir, esneyebilir, çiğneyebilir ve yutabiliriz. Bu eklemleri parmaklarınızı kulağınızın az önüne yerleştirerek hissedebilirsiniz. Ağzınızı açıp kapadığınızda kondil ‘in yuvasında hareket ettiğini hissedebilirsiniz.
Günümüzde, uzmanlar TMD’yi 3 kategoriye ayırırlar:
- Çene ve boyundaki kasları etkileyen problemler
- Yüz kaslarını etkileyen problemler
- Yüz kıkırdaklarını etkileyen problemler
Belirtileri
TMD birçok belirtiye yol açabilir. Çoğu zaman da diğer hastalıklarınkilere benzeyen belirtiler gösterir. Doktorlar tarafından zor teşhis edilmesinin sebeplerinden biri de budur.
TMD’nin en sık rastlanan belirtisi çene ekleminde veya çiğneme kaslarındaki ağrıdır. Diğer belirtiler aşağıdaki gibidir:
- Çene açılıp kapanırken çıkan tıklama sürtünme ve fırlama sesleri
- Ağzı tam açamama
- Yüz omuz ve boyunda ağrı
- Yüzde yorgunluk hissi
- Alt ve üst çene birbirine uymuyormuş gibi hissettiren bi ısırma hissi
- Yüzde şişme
Bazı kişilerde ise ek olarak diş ağrısı, kulak ağrısı, baş ağrısı, kulaklarda çınlama ve uyma problemleri da gözlenebilir.